vineri, 24 februarie 2012

Chakre (alte informatii)

Chakrele inferioare şi chakrele superioare
Teoria chakrelor inferioare (înspre Pământ) şi a celor superioare (înspre Ceruri) este, la ora actuală, aş spune, cumva, destul de controversată; faţă de ceea ce este cunoscut din vechea spiritualitate indiană (pe linia Yoga), s-au dezvoltat, prin analogii sau channeling, teorii mai mult sau mai puţin realiste. Aş contrazice aici ideea culorilor acestor chakre, deoarece, din moment ce spectrul vizibil este acoperit de cele şapte chakre, atunci în spectrele infraroşu (sub roşu) şi ultraviolet (peste violet), nu se mai poate vorbi de “culoare”. Dacă, totuşi, se vrea a se  “trage” spectrele respective “în sus”, respectiv “în jos”, atunci totul revine la aceleaşi şapte culori, rezultând “pachete” de câte şapte chakre; în anexa menţionată la nota 1, se va înţelege mult mai bine această idee, precum şi ideea de “dimensiune”.
Sistemul celor douăsprezece Chakre
 Principalele chakre, din aceste spaţii, sunt următoarele:
Chakra Pământului: este localizată la nivelul pământului, între picioare (Practic, poziţia este dată de triunghiul echilateral cu vârful în jos şi baza pe pământ, latura bază fiind egală cu proiecţia corpului pe pământ – umerii sau şoldurile, dependent de forma  fizică a fiecăruia).  Această chakră te împământează şi te ţine împământat (A fi cu picioarele pe Pământ”!)
Chakra 8: este prima din chakrele superioare, se mai numeşte şi „steaua sufletului”,  poate fi numită şi „tronul existenţei”. Culoare Verde-Smarald şi Purpuriu.
Chakra 9: este  în legătură cu trupul de lumină, cu veselia, bucuria, cu fericirea. Când este activată, ea aprinde corpul de lumină, care se află în structura celulară şi subcelulară a corpului uman. Culoare Verde-Bleu.
Chakra 10: este în legătură cu echilibrul dintre energia masculină şi energia feminină, cu integrarea masculinului şi femininului în sine. Această chakră începe să funcţioneze atunci când energiile masculine şi feminine sunt în echilibru perfect.  Aceasta este trăită ca o stare de lipsă de efort şi de corelare cu sufletul propriu. Culoare Sidef.
Chakra 11: este chakra energiilor noi, energii care caracterizează timpul actual; energia libertăţii, care permite eliberarea de traumele  acumulate. Conectand chakra  a 3-a la cea de-a 11-a, se pot diminua traumele vieţii prezente sau ale vieţilor anterioare, care sunt stocate în chakra 3. Sentimentul pe care îl degajă energia chakrei a 11-a este ca un val şi se mişcă prin corpul uman şi va ieşi fără să staţioneze şi fără să se ataşeze de vreo zonă de percepţie greşită. Culoare Roz-Portocaliu.
Chakra 12: conectează cu  conştiinţa Christică (universală). Această energie, transformatoare, conectează cu toate formele de energie din Univers. Culoare Auriu Strălucitor.
Acest sistem de chakre este sumar prezentat aici. Există mult mai multe chakre care sunt în legătură cu dimensiunile superioare 4-5 şi deasupra lor. Mai multe detalii şi informaţii despre sistemul multidimensional al chakrelor se pot găsi în cartea „Psihologia sufletului” a lui Joshua Stone.

* * *
Unde sunt situate chakrele? Există mai multe teorii care, într-un fel sau altul, poziţionează chakrele în partea din faţă a corpului, deşi aceleaşi teorii, privind alte aspecte, contrazic ideea iniţială.
Într-o idee a unitarităţii, prefer o imagine a aşezării acestora plecând de la Kundalini. Astfel chakrele sunt situate pe linia imaginară ce uneşte chakra coroană cu chakra rădăcină. Chakrele orizontale au proiecţii în faţă şi  în spate, sunt deschise ca nişte vârtejuri, orizontale, cu excepţia celor două care au poziţii verticale.
Conurile chakrelor se rotesc continuu. De asemenea, trebuie cunoscut faptul că fiecare chakră funcţionează pe şapte niveluri pornind de la cel material la cel spiritual. Când vibraţia ajunge la nivel foarte mare, apare ridicarea şarpelui Kundalini până în creştetul capului şi apariţia unui fenomen maiestuos, “floarea de lotus cu o mie de petale”.  
Unele “teorii” susţin ideea că chakrele nu au energie proprie (teorii susţinute de autori care simultan susţin şi ideea de câmpuri ale chakrelor). Chakrele sunt, aşa cum s-a arătat deja, canale prin care se face schimb energetic, ceea ce înseamnă că ele preiau, dar şi cedează energie (coarda de la inimă la inimă între două persoane ce se iubesc este cel mai bun exemplu). Existenţa câmpului presupune, prin definiţie, emisia energetică. Fără să mai dezvolt teoria, eu concluzionez simplu, şi pot susţine şi demonstra: chakrele  au propria energie!
În acelaşi timp nu doresc să susţin ideea că o chakră este un punct fizic. Chakra este definită tocmai de acel vortex energetic. Terminologia de rotaţie a chakrelor se referă la rotaţia acestui vortex, căci punctul respectiv, în esenţă fizic, nu face nici o rotaţie[1]. Şi, ar fi bine să nu se uite că nu doar un singur tip de energie circulă prin om!


[1] Am precizat acest lucru pentru cei care preferă să se agaţe de orice, doar-doar vor găsi ceva de comentat! Faptul că unii o fac, nu e neapărat o dorinţă de a afirma un adevăr, ci de a încurca cu totul iţele, pentru a avea şi ei o contribuţie la “dezvoltarea unei înalte spiritualităţi”, mai degrabă din mândrie, dar şi din “suficien” necunoaştere. Chakra există ca vortex energetic şi orice vortex se învârte! Şi  ca orice vortex are şi energie proprie!

Niciun comentariu: