luni, 12 martie 2012

Kundalini ReiKi [2]


Trezirea energiei Kundalini

Energia Kundalini este energia care se află în stare latentă în trupul uman. Când această forţă este trezită, ea ţâşneşte de-a lungul coloanei vertebrale către chakra creştetului. În momentul în care Kundalini începe să se trezească, omul va simţi curenţi energetici puternici de-a lungul coloanei vertebrale, manifestaţi permanent – ziua şi noaptea.
Trezirea lui Kundalini se poate manifesta la toţi oamenii, indiferent de calea spirituală sau de religia din care fac parte.
Manifestările trezirii şi ridicării energiei Kundalini pot fi: tremurături involuntare ale corpului, sentimente de bucurie şi beatitudine, senzaţii de frig în organism, senzaţii de căldură pe coloana vertebrală, perceperea unor puternice flash-uri de energie, furnicături în corp sau, mai ales, pe coloană, sentimente de confuzie şi incertitudine, schimbări bruşte de stări lăuntrice, stări de somnolenţă şi ameţeală, stări de fericire, perceperea de sunete şi culori subtile, trezirea intuiţiei şi a creativităţii la un nivel mult mai înalt.
Dintre manifestările involuntare motrice, cele mai întâlnite sunt:
Mişcările automate ale corpului - Mişcările sunt spontane deşi persoana în cauză poate fi capabilă să împiedice apariţia lor. Pot afecta orice parte a corpului, inclusiv ochii. Mişcările pot fi line şi sinuoase, spasmodice şi bruşte sau vibratorii. Ele merg de la contracţia unui muşchi până la convulsii prelungite. Uneori corpul se aşează spontan în anumite poziţii, unele foarte dificile. Aceste mişcări automate includ, de asemenea, plânsete spontane, râsete, ţipete sau fluierături.
Respiraţie neobişnuită - În cazul trezirii spontane a energiei Kundalini, pot apărea moduri neobişnuite de a respira, cum ar fi respiraţia rapidă, respiraţia superficială, respiraţia adâncă sau retenţia prelungită. Aceste modificări spontane ale modului obişnuit de a respira pot provoca o mare anxietate atunci când structura fizică şi cea subtilă a persoanei în cauză sunt impure.
Materialul, în format electronic, complet, poate fi achiziţionat prin comandă. Comandă aici!
Paralizia - În timpul meditaţiei profunde, corpul rămâne uneori încremenit într-o anumită poziţie. Este vorba de o incapacitate de mişcare a trupului, care se poate prelungi mai mult timp. În anumite cazuri „paralizia” poate înceta, când i se explică persoanei care este cauza, reducându-i, până la eliminare, teama intensă faţă de procesul trezirii lui Kundalini prin suport emoţional şi încurajări. Paralizia poate apare datorită unei stări accentuate de slăbiciune fizică, sub influenţa trezirii energiei Kundalini.
Senzorialul este altă cale de manifestare a trezirii energiei Kundalini. Astfel apar:
Senzatii de mâncărime - Aceste senzaţii pot apărea la nivelul pielii sau în interiorul trupului, cel mai adesea la picioare sau în zona pelviană şi se deplasează spre spate, gât şi creştetul capului, apoi în jos, spre frunte, faţă, gât şi abdomen unde încetează. Circuitul este rareori în această ordine, dar atunci când este, poate fi considerat ca un fenomen generat de această trezire.
Senzazţii de cald şi rece - Senzaţia de temperaturi extreme, afectând atât părţi din trup, cât şi ansamblul acestuia, este tipică în procesul trezirii energiei Kundalini. Ca şi mâncărimile şi furnicăturile, se mişcă prin trup, dar nu întotdeauna într-un mod cunoscut şi aşteptat. Aceste senzaţii de cald şi rece pot fi manifestări obiective şi pot fi conexe cu unele fenomene paranormale.
Lumini interne şi viziuni - În procesul de trezire a energiei Kundalini pot apărea o mare varietate de experienţe luminoase. Swami Muktananda aminteşte de viziunea unei lumini roşii de mărimea corpului, a punctelor albe şi negre şi a „perlei albastre”, de forma unui bob de linte, în care el vedea matricea universală.
Acestea sau alte lumini similare sunt uneori „văzute” ca luminând anumite zone ale corpului, cum ar fi coloana vertebrală sau interiorul creierului. Sunt cazuri în care lumina internă este asociată cu capacitatea de a vedea într-o cameră întunecată ca şi cum aceasta ar fi iluminată. Sunt cazuri în care alţii percep aura sau haloul de lumină din jurul unui mistic iluminat. Se consideră că viziunile luminoase ar fi cel mai important criteriu pentru a determina dacă o experienţă este „cosmică” sau nu.
Sunete interioare - Sunetele percepute intern includ o varietate de zgomote caracteristice, cum ar fi: fluierături, vuiete, sunete de flaut. Aceste experienţe fonice au fost semnalate în cele mai multe cazuri de o trezire a energiei Kundalini. În tex-tele sanscrite se găsesc numeroase referinţe despre acest fenomen şi unele chiar oferă o clasificare precisă a acestor sunete, mergând de la grosiere la subtile şi sfârşind cu „sunetul transcendent” numit „Nada”. Acest sunet mistic este cunoscut şi ca silaba sacră AUM.
Materialul, în format electronic, complet, poate fi achiziţionat prin comandă. Comandă aici!
DurereUnele dintre efectele fenomenului KUNDALINI sunt foarte evidente. Durerea este unul dintre efectele foarte evidente ale trezirii energiei Kundalini. Senzaţiile dureroase apar în regiunea capului, ochilor, coloanei, dar şi în alte părţi ale corpului. Ele pot debuta brusc, aparent fără nicio cauză, pentru ca să dispară la fel de brusc şi misterios după o perioadă de timp de la câteva secunde la ore şi zile. S-a constatat că durerea care însoţeşte ascensiunea acestei energieii este cauzată de rezistenţa – conştientă sau inconştientă – la această ascensiune. Durerea poate apărea, de asemenea, când energia Kundalini întâlneşte un blocaj energetic în corp.
Fenomenele interpretative, în timpul şi după procesul de trezire a energiei Kundalini au modificări semnificative. Astfel:
Emoţii neobişnuite sau extreme - În timpul ascensiunii energiei Kundalini apar sentimente de extaz, beatitudine, pace, dragoste, devoţiune, bucurie şi armonie cosmică, aproape la fel de rapid ca şi cele de profundă teamă, anxietate, confuzie, depresie şi chiar ură. În general, mai ales în primele stadii ale procesului, orice emoţie normală poate fi experimentată cu mai mare intensitate decât de obicei. În stadii mai avansate tind să predomine sentimente de extaz, pace şi iubire.
Distorsiunile procesului gândirii - Gândirea poate fi accelerată, încetinită sau chiar inhibată. Gândurile pot părea dezechilibrate, ciudate sau iraţionale. Omul se poate simţi în pragul nebuniei, poate intra în nişte stări de transă sau poate deveni impulsiv simţindu-se confuz sau dezaxat. Cineva care timp de zece zile a practicat meditaţia budistă „Vipssana” timp de 18 ore pe zi spunea că subtilitatea, complexitatea, şirul infinit şi puterea ademenitoare a fanteziilor pe care le creează mintea par imposibil de înţeles în mod profund. „Puterea şi universalitatea acestor dialoguri interioare şi fantezii m-au uluit, dându-mi seama cât de inconştient am fost de ele în timpul vieţii normale”.
Procesul trezirii, ca şi meditaţia profundă răscoleşte subconştientul sau face ca persoana să se confrunte exact cu acele fenomene psihice la care s-ar fi aşteptat cel mai puţin.
Sentimentul de detaşare - Fiinţa care experimentează ascensiunea energiei Kundalini simte la un moment dat că poate observa de la distanţă propriile sale gânduri, sentimente şi senzaţii. Această conştiinţă-martor nu este pur şi simplu o răceală, o distanţare sau o retragere anxioasă, ci observatorul se experimentează pe sine, neidentificat cu activităţile sale mentale. În expresia sufită „focul separaţiei” şi în conceptul de „clarvăzător” din YOGA lui Patanjali se face aluzie la această condiţie. Ea nu interferează în mod obişnuit cu funcţionalitatea normală a individului.
Sentimentul de disociere - Starea de detaşare sau de conştiinţă martor este obţinută prin încetarea identificării sinelui cu procesele mentale, care presupun o implicare activă. Această stare de detaşare poate fi tulburată când apar profunde rezistenţe psihologice: teamă, confuzie, presiuni sociale sau de altă natură. În acest caz, starea de detaşare poate fi însoţită de isterie sau o stare asemănătoare cu schizofrenia. De asemenea, individul se poate identifica în mod egotic cu trăirile declanşate de energia Kundalini, aceasta conducând, de exemplu, la iluzia că este ales de Divin pentru vreo mare misiune. Dezechilibrele de acest gen, de regulă, pot fi eliminate cu timpul, printr-o atmosferă de încurajare şi susţinere.
Privire focalizată (unificată) - Swami Mukatananda spunea, referitor la acest aspect, că privirea i s-a orientat gradat în sus şi s-a focalizat în Akasha din Sahasrara, după care ochii lui vedeau ca unul singur, în loc să vadă separat. El a descris apoi o stare în care ochii săi păreau întorşi către înăuntru, dar şi către în afară, „văzând” atât imaginile interne, cât şi pe cele exterioare.
Din alte experienţe s-a putut constata că ochii par să se mişte separat, iar pupilele sunt simţite ca nişte găuri care sfredelesc capul şi care se întâlnesc în centru; privirea se schimbă, se ascute şi se concentrează către un punct care se mişcă fără încetare, urmând traiectorii surprinzătoare, diferite una de alta, ca şi cum s-ar naşte mereu dintr-o nouă sursă. Este ca şi cum un ochi intern, un vechi focar al conştiinţei care se extinde uniform şi dintr-o dată în toate direcţiile, fără limite, focar care a fost dintotdeauna acolo, ar fi reactivat. Probabil că la acest ochi intern se referă şi textul biblic din Luca II:34: „Lumina trupului este ochiul; de aceea, când ochiul tău este unul, trupul este şi el plin de lumină.” Într-o ediţie mai recentă a Bibliei, cuvântul „unul” (singurul) a fost schimbat cu „sănătos”, „nevătămat”, „întreg”, care este o reinterpretare exoterică a unei experienţe esoterice esenţiale.
Materialul, în format electronic, complet, poate fi achiziţionat prin comandă. Comandă aici!
Conceptul de „unul” este întâlnit şi în mitologia greacă: singurul ochi al ciclopilor; se crede însă că Odiseu, prin activarea „celui de al treilea ochi”, arată opoziţia sa la orice privire omenească.
„Al treilea ochi” este localizat iconografic în mijlocul frunţii, dar se spune că adevăratul său loc este în inima creierului. Deci, privirea unificată are multe aspecte, dar în acest context este înţeleasă ca o schimbare în funcţionalitatea vizuală.
Experienţa „trupului mare” Câteodată, trezirea şi ascensiunea energiei Kundalini este înso-ţită de senzaţia de a avea corpul mai mare decât în realitate.
Pe lângă aceste fenomene fiziologice, trezirea şi ascensiunea “şarpelui” Kundalini dă şi alte semne, prin fenomene non-fiziologice:
Experienţe de decorporalitate - Experienţele de ieşire din corp (fenomene OBE) implică senzaţia subiectivă de părăsire a corpului fizic, ca o identitate conştientă fără formă, dar şi ca o contraparte suprafizică („dublul eteric” sau „corp astral” etc.). Fenomenul a intrat în atenţia instituţiilor medicale prin numărul mare de pacienţi care declarau că au avut această experienţă în timpul anesteziei sau în alte stări de inconştienţă induse. Medici-na tratează cazurile de decorporalitate ca halucinaţii sau iluzii. Para-psihologii au făcut încercări de a stabili natura obiectivă a acestor experienţe.
Ceea ce se ştie, ceea ce se observă, este că aceste călătorii în straturile ascunse ale realităţii au un efect pozitiv, deschizând noi orizonturi creşterii spirituale.
Percepţii psihice - Capacitatea de a obţine informaţii prin alte căi decât cunoscutele senzaţii fizice este frecvent întâlnită la persoanele la care energia Kundalini este activă. Asemenea experienţe paranormale, dacă sunt confirmate, pot fi trecute în categoria „extrasenzoriale”, ca şi OBE, cerând explicaţii care merg dincolo de modelele neurofiziologice actuale.
În unele cazuri, aceste percepţii psihice sunt în mod clar rezultatul trezirii energiei Kundalini. Cel mai des, ele preced trezirea. Aceasta poate indica faptul că ascensiunea energiei Kundalini se declanşează mai uşor la cei care sunt în mod natural mai sensibili.
Trezirea lui Kundalini va determina schimbări pozitive atât la nivelul corpului fizic cât şi la nivelul corpurilor subtile. Dacă Kundalini se ridică încet oferind timp pentru a asimila puternica energie ce este eliberată, pentru însuşişirea experienţelor pe care o oferă fiecare chakră în parte, lucru care va ajuta mult la progresul spiritual. Dacă însă energia Kundalini se ridică prea repede, fără a o putea controla, omul poate trăi o criză spirituală.
Atâta timp cât energia Kundalini rămâne adormită în lăcaşul ei, persoana va fi interesată numai de manifestările fizice, grosiere şi impure, de lumea simţurilor şi a intereselor materiale. Mâncarea, somnul şi sexul vor motiva o astfel de persoană. Când energia Kundalini se va trezi, omul va deveni stabil, serios, responsabil, ferm. Atunci va începe să renunţe la ataşamentele de lumea fizică.
-Dacă energia Kundalini se va ridica numai până la nivelul chakrei a doua, persoana va avea trăiri erotice nestăpânite care pot fi confundate cu trăiri spirituale. Pericolul care pândeşte la acest nivel este subordonarea fiinţei la planul sexualităţii care poate conduce treptat la decăderea spirituală şi la probleme fizice şi mentale. Când Kundalini va pleca din chakra a doua, dorinţele sexuale exacerbate vor dispărea.
-Când Kundalini este trezit până la nivelul plexului solar poate apărea o senzaţie permanentă de foame.
Primii trei centri subtili pun omul în legătură cu lumea fizică iar transcenderea lor înseamnă îndepărtarea de ataşamentele legate de lumea fizică. Când Kundalini se manifestă la nivelul unuia dintre cei trei centri inferiori, omul nu se poate bucura cu adevărat de stabilitatea şi concentrarea maximă a minţii. Mintea nu este eliberată de sclavia simţurilor şi de ataşamentele materiale, iar mentalul nu este purificat şi va oscila în tot ceea ce face.
Când Kundalini atinge centrul inimii, întreaga perspectivă asupra lumii cât şi asupra propriei fiinţe se schimbă fundamental. Omul va începe să înţeleagă valorile lumilor subtile şi va percepe existenţa fiinţelor din invizibil. Ataşamentele faţă de simţuri aproape dispar, nevoile materiale se reduc foarte mult iar omul se dedică mai mult practicilor spirituale. În acest timp va fi plin de iubire şi de înţelegere faţă de ceilalţi, îşi va orienta mintea către Dumnezeu şi va căuta compania oamenilor cu credinţă şi ajutorul fiinţelor spirituale. Mintea sa va deveni stabilă şi uşor de concentrat. Însă anumite manifestări ale egoului tot vor exista, iar interesele materialiste pot opri ascensiunea lui energiei Kundalini sau pot chiar determina coborârea acesteia către chakra rădăcină.
Când Kundalini ajunge la chakra gâtului, respiraţia devine lentă şi mai puţin intensă datorită faptului că mintea devine calmă şi interiorizată. Pot apărea mari capacităţi oratorice.
Când energia Kundalini ajunge la al treilea ochi, persoana va avea un bun con-trol asupra sa. Omul va deveni conştient de Sinele său Suprem şi detaşat de propriul trup. De la nivelul chakrei al treilea ochi, energia Kundalini complet trezită nu mai poate coborî. Întregul efort al persoanei şi toată aspiraţia sa va fi dedicată realizării lui Dumnezeu.
De abia când energia Kundalini atinge chakra creştetului omul îşi câştigă liniştea şi pacea mult visată. Ridicarea completă a lui Kundalini apare însă foarte rar, în marea majoritate a cazurilor această energie se ridică parţial.
Materialul, în format electronic, complet, poate fi achiziţionat prin comandă. Comandă aici!
În ascensiunea sa, energia Kundalini va întâlni chakre care pot fi deschise sau închise. În cazul în care o chakră este deschisă, energia Kundalini îşi va continua ascensiunea până la următoarea chakră. În cazul în care o chakră este închisă, energia Kundalini se va opri, iar fiinţa respectivă va experimenta din plin trăirile acelei chakre.
Alte obstacole importante în calea ascensiunii lui Kundalini sunt nodurile energetice. Ele sunt în număr de trei. Aceste noduri pot bloca fluxul ascendent de prana prin canalul Sushumna. Dacă aceste noduri ar fi străpunse prea repede, ne-am confrunta cu o suprasarcină energetică care ar putea crea probleme. În aceste regiuni puterea ignoranţei şi a ataşamentelor fizice este foarte puternică. Anumite noduri de energie sunt greu de dizolvat, mai ales cele dintre chakrele 1, 2 şi 5, 6. Se spune că străpungerea acestor noduri energetice poate dura mai multe vieţi.
Odată străpuns nodul ce se află între chakra 1 şi 2, vor fi depăşite ataşamentele faţă de plăcerile simţurilor şi funcţionarea greoaie a minţii.
Al doilea nod se află între chakrele 3 şi 4 şi este asociat cu sentimente şi ataşamente din planul emoţional. Străpungerea acestui nod va ajuta omul să manifeste o stare de iubire necondiţionată însoţită de compasiune. Fixarea fiinţei la acest nivel poate duce la ataşament faţă de binele universal şi la o dorinţă puternică de a ajuta la eliberarea suferinţei umanităţii. Deşi unor persoane li se va părea că prin asta vor realiza fapte mari, de fapt ei se vor lega astfel de lumile inferioare.
Nodul dintre chakrele 5 şi 6 se poate dizolva prin cunoaştere şi încredere. Egoul va începe să se dizolve şi va domina voinţa divină. Acest obstacol poate genera ataşamente faţă de puteri paranormale.
Depăşind cele trei noduri, omul poate atinge desăvârşirea spirituală. Când Kundalini ajunge la chakra creştetului, omul va simţi că nu mai poate rămâne în lumea fizică. Corpul cauzal este dizolvat în corpurile superioare iar fiinţa îşi pierde interesul pentru orice fel de dorinţă. Reîntoarcerea la viaţa propriu-zisă se va produce doar dacă persoana respectivă consideră că are o anumită misiune de împlinit pe Pământ. Atunci omul trebuie să preia o anumită karmă pentru că numai aşa poate trăi pe pământ.
Ridicarea energiei Kundalini se poate manifesta în două feluri:
1. ascensiune liniştită şi fără probleme
2. ascensiune însoţită de prezenţa unui val de frică
Senzaţia de frică are legătură cu moartea prejudecăţilor legate de lume şi de propira persoană. Este vorba de o purificare a subconştientului. Atunci când are loc o ,,explozie” interioară, ea va face să iasă la suprafaţă tot ce avem în interiorul nostru, mai ales negativ. Când avem o personalitate plină de obsesii şi de blocaje mentale atunci ea va exploda generând o cădere nervoasă. Omul trebuie să realizeze un proces de purificare a gândurilor şi să ajungă la o stare de claritate a minţii.
În cazul în care energia Kundalini se ridică parţial, aceasta va face ca fiinţa respectivă să aibă acces numai la anumite adevăruri parţiale.
Efecte generate de ascensiunea energiei Kundalini:
-    celulele corpului intră într-un proces de întinerire, vocea se modifică, apar schimbări la nivelul secreţiei hormonale
-    se modifică ritmul cardiac şi apar palpitaţii la nivelul inimii
-    respiraţia se modifică, pot apărea stări de anxietate
-    amorţeală, senzaţii de cald sau rece, mâncărimi şi furnicături pe corp, vibraţii fine la nivelul pielii şi frisoane puternice în corp
-    dureri şi stări de disconfort pe coloană, apar viziuni, lumini şi sunete interioare, pot apărea emoţii necontrolate ce duc de la stări de bucurie la tristeţe şi suferinţă
-    gândurile pot părea dezechilibrate sau iraţionale
-    omul se poate simţi în pragul nebuniei sau poate deveni calm şi liniştit
Efectele nedorite pot apărea în cazul unor persoane care nu s-au purificat suficient: migrene, presiune şi dureri de cap, depresie, oboseală, teamă, atac de panică, amorţeală şi frica de a muri, tulburări mentale, spasme musculare şi insomnie, bruşte schimbări de greutate a corpului, dureri de ceafă sau de spate, transpiraţie şi mucozităţi, nevoie de a căsca des, lipsă de control al emoţiilor, dureri de ochi, cap, coloană ce pot apărea şi dispărea brusc, acolo unde Kundalini întâlneşte blocaje.”
Materialul, în format electronic, complet, poate fi achiziţionat prin comandă. Comandă aici!
Daniel-Dumitru Darie - Reiki, un drum o cale... (II)

Niciun comentariu: